• Vackra & unika produkter från Sydafrika
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish
Klarna, frakt från 29:- & leverans 2-3 arbetsdagar

Blogg

Varför en prydnadskudde med sydafrikansk konst är just vad du behöver till ditt vardagsrum?

Vad får dig att älska ditt vardagsrum? Är det starka färger eller perfekt harmoniserade färgpaletter? Är det unika former eller ett miljon-belopps konstverk på väggen? Eller är det helt enkelt en noggrant utvald prydnadskudde? Nu kan du, med hjälp av vårt sortiments 60x60 centimeters sammetskuddar, transformera din soffa, din fåtölj eller kanske din dags-bäddade säng till ett konstverk i sig själv.

Konst och funktionalitet behöver inte stå i motsättning till varandra. Det är därför Yebo Design valt att samarbeta med Wanderland Collective, som har som målsättning att exponera framträdande sydafrikanska kvinnliga konstnärer i vardagliga, funktionella föremål. På så vis får konsten ytterligare en mening. Den används, dag ut och dag in, för att tjäna dig och dina behov. Samtidigt ger den ditt hem just den där unika touchen som kan vara så svår att få till.

Storleken Sverige aldrig tidigare har sett

Att kunna inreda sitt hem med en prydnadskudde i måtten 60x60 centimeter är faktiskt en sällan skådad möjlighet i Sverige idag. De svenska standardmåtten uppgår till maximalt 50x50 centimeter, vilket gör din kudde från Yebo Design till ett inrednings-inslag som berättar en historia svår att missa. Du kan inte gömma eller glömma den här kudden.

Ett mjukt mottagande

Sammetstyget adderar exklusivitet, hållbarhet och så klart, en mjuk och len yta till ditt vardagsrum. Tyget får kudden att stå ut ännu mer från de traditionella bommullskuddarna. Den mjuka sammeten kommer vara det första du känner när du slänger dig på soffan en fredag eftermiddag.

Leopard kuddfodral - det har man väl sett förut?

Samtidigt är det här inte tal om några vanliga leopard kuddfodral i sammet. Jo, visst har vi några kuddfodral i det klassiska leopardmönstrade tyget. Men varje fläck har med precision målats dit av en passionerad konstnär, en av de kvinnor i Wanderland Collective som hängett sitt liv åt att skapa och förmedla genom konst. De olika konstnärer som tolkar mönstret till det snabba djuret visar verkligen hur unikt man kan göra detta mönster. Olika färgscheman kan kombineras, helt olika konsstilar kan få träda fram och resultatet blir genuina skildringar av naturen.

Prydnadskuddar som utmanar könsroller

Till exempel har vi Anastasia Pather, som ifrågasätter dikotomiska könsroller med sin intuitiva fingerkonst: “Mitt samlade arbete rör sig om den skiftande dynamiska kraften mellan natur, kultur och kön och hur detta påverkar det yttre och vad som är ”verkligt” kontra vad som minns eller uppfattas” . Hmm, Pathers yttrande är värt att fundera över gång på gång. Förslagsvis varje gång du sneglar bort på en av hennes kreationer, som med hjälp av en prydnadskudde i unik storlek inte kan bli förbisedd vid passage av vardagsrummet eller sovrummet.

Ett kulturellt medvetet hem

Vi får heller inte glömma sammetskuddarna tryckta med motiv från Zinhle Zulu. Zulu är en visuell berättare som motiverar sin konst med uppdraget att väcka Zulukulturen till liv och ge den ett modernt uttryck. Hon tackar globaliseringen för möjligheten att förstå sin egen kultur på ett modernt sätt: “rik, spännande, intressant och aktuell”.

Hon vill skapa visuellt intressanta illustrationer som representerar autentiska Zulu karaktärer. “Jag hoppas att fler kreativa personer och illustratörer ska uttrycka en nyare syn på de många fantastiska kulturerna i Sydafrika som lyckas leva som en. Jag vill bara att det ska finnas en förståelse för varandra, vet du?” Vad kan väl vara mer passande i ett kulturellt och socialt medvetet hem än en prydnadskudde som fångar upp denna önskan att berätta historien om det fragmenterade men samtidigt så förenade landet Sydafrika?

Leopard kuddfodral igen - kuddar inspirerade av naturens fantasi

Nicole Levenberg påminner oss om att naturen är och kommer bestå som kanske den starkaste attraktionskraften till att besöka Sydafrika. Hon bryr sig inte om att uppfinna hjulet igen, men låter naturens fantasifulla karaktär inspirera hennes mönster och illustrationer. Varje målning sker för hand, varje zebrasträck och varje leopardfläck utgår från de fingrar som håller om hennes pensel. Resultatet blir leopardmönstrade kuddfodral som inte riktigt är som vanliga leopardmönstrade kuddfodral. Och det märks. Prydnadskuddarna från Levenbergs hand är med och sätter atmosfären för ditt vardagsrum, en atmosfär där naturen får vara med i hela sin mångfald.

Ögonblick som fångas upp i en prydnadskudde

Sammetskuddarnas uttrycksformer fortsätter via Lucy Jane Turpin, som uttrycker små minnen i sin konst: det där korta samtalet, den helt speciella detaljen som fångade uppmärksamheten i ett landskap....minnesbilder som etsats sig fast från omgivningen. Att ha en sammetskudde från Turpin i vardagsrummet kan uppmuntra till att göra just sådana minnes-resor. Du kan, precis som Turpin, få hänföras av hur människan fäster sig vid vissa saker men glömmer andra.

Behöver vi hitta tillbaka till vårt inre barn för att förstå vem vi är?

Sedan passerar trycket på kuddfodralen via Fatimah Mohamed-Luke. I hennes konst får sydafrikanska och arabiska rötter leka med danskt lego. Mohamed-Luke använder gärna de älskade plastbitarna i sin konst. De väcker nostalgi hos nästan alla, samt skapar mosaiska former som ger ett unikt uttryck till konstnärens inre värld. Påminn dig själv om barndomen på ett sofistikerat sätt med en lego-inspirerad sydafrikansk-arabisk sammetskudde i fåtöljen.

Världsfred börjar med en fridfull prydnadskudde

Rennée Rossouw låter känslorna spela roll när hon skapar sin konst. När vägen är själva målet, det är då känslorna verkligen får lov att påverka slutresultatet. Hennes konst blir därmed lekfull, men även känsloframkallande.

Hon önskar påminna människan om vikten av att ta sig tid till att hitta lugn i sig själv, för att på så vis även kunna skapa en värld av frid och lugn. Hon nämner havets betydelse i denna typ av reflektion, havet som spelar en så central roll i Sydafrikas form, historia, natur och kultur.

Bli påmind om att ta reflexiva pauser genom att ha Rossouw’s konst på din prydnaskudde. Om du inte har ett hav i närheten, så kan du iallafall luta dig tillbaka på divanen och reflektera över ditt inre liv, med Rossouw’s kudde som stöd bakom ryggen.

Socialt medveten konsumtion och textilindustrin

Textilindustrin är idag föremål för mycket kritik. Och det är kanske inte helt oberättigat. Förgiftad produktion av bomull i Kina och underbetalda sömmerskor i farliga byggnader i Rana Plaza representerar bägge problem som behöver bemötas i produktionen av textilier idag.

Därför är vem som syr Yebo Designs kuddar av lika stor vikt som vem som designar trycket. Om du vill skapa ett hem där medvetenhet får prägla varje hörn och varje tråd, är dina konsumtionsval viktiga. Då är det viktigt att samla information om vem som gör grovarbetet till dina textilier.

Det kvinnoägda företaget som producerar Wanderland Collectives sammetskuddar har växt från litet till större tillsammans med Wanderland. Firman är lokaliserad i Johannesburg CBD (Centrall Business District), ett område drabbat av kriminalitet och det som kallas för “white flight”. Att ha Wanderland som kund möjliggör för fler och fler kvinnor i detta distrikt att skapa med perfektion för ögonen och samtidigt få den betalning ett hårt arbete förtjänar.

Grundaren av företaget, Sofia, är själv mamma och entreprenör ut i fingerspetsarna. Hon har faktiskt startat och drivit två företag från grunden. Det är små entreprenörer som henne som kan skapa organisk förändring i hur handel går till. Genom att handla med mindre entreprenörer visar vi ett motstånd mot multinationella företag som har lite för mycket makt och därmed lite för stora möjligheter att utnyttja sina arbetare.

En kudde, ett statement.

Yebo Design är stolta över att få introducera dessa helt speciella kuddar på den svenska marknaden. Sammetskuddar producerade av små entreprenörer som tar hand om sina anställda, tryckta med konst som bjuder in till både inre reflektion och medvetenhet om sydafrikansk kultur och historia förtjänar en storlagen storlek. Dessa kuddar förtjänar att bli sedda i ett för Sverige unikt typsnitt.

Din kudde på 60 x 60 centimeter är ett statement - om Pathers flexibilitet, Levenbergs fantasifulla natur, Zulu’s nyskapande av kultur, Turpins små minnesbilder, Mohamed-Lukes nostalgi och Ressouws inre reflektion.

Din kudde är också ett statement om att stärka kvinnans roll i samhället, om hon så syr sömmar eller designar kuddfodral. Ett statement om att handla på ett sätt som gör världen lite schysstare, istället för tvärtom. Och inte minst, ett statement om god smak. Ge ditt hem en på riktigt snygg sammetskudde som låter dig berätta just din historia.

Sidensjal eller sidenscarf - vad är egentligen skillnaden? (och varför just siden?)

Sjal, scarf, sidensjal, sidenscarf eller kanske en twilly-scarf? Vad ÄR egentligen skillnaden på alla dessa benämningar och hur ska du veta vad du ska köpa för att komplettera just din garderob på rätt sätt? Oro dig inte, i det här inlägget kommer jag reda ut skillnaden på sjal och scarf med ett extra litet fokus på sidensjalar och sidenscarfar.

Skillnaden på en scarf och en sjal

För att ta det kort: scarfen är mindre än sjalen. Med det sagt så slutar inte skillnaderna där.
En scarf används som ett lättare prydnadsplagg, buret intill huden likväl som ovanpå ett klädesplagg. Ofta är materialet flygande lätt: tänk dig en linnescarf eller en sidenscarf. En scarf knyts för att hållas på plats eftersom den är så liten. Och här kan kreativiteten få sitt utspel. Du kan knyta en sidenscarf som en trekant, en ring, en tub, en halsduk...ja, du bestämmer helt enkelt.

En sjal däremot bärs lika mycket som prydnad som ett extra skyddande lager - mot kyla såväl som mot ögon. Det jag menar är att en sjal ofta används för att täcka ett par bara axlar eller en öppen skärning i en klänning. På så vis hålls axlar och bröstkorg både varma och privata. Sjalen är större, men fortfarande oftast sydd i ett lekande lätt tyg. Den kan vikas på en mängd olika vis för att pryda lika mycket som den värmer.

Sidensjalar och sidenscarfar

Som sagt är både scarfen och sjalen företrädesvis gjord i ett lätt tyg. Om du vill att det ska kännas extra lyxigt runt halsen eller över axlarna brukar en sidenscarf eller en sidensjal sitta fint. Det som gör sidenmaterialet helt speciellt är materialets långa fibertrådar. Vad menas med det? Jo, fibertrådarna i siden är de längsta som kan hittas i textil, vilket gör att inga fibrer sticker ut. Det resulterar i ett enormt lent material, faktiskt det lenaste som finns. Lenheten är skonsam mot huden, då du slipper den konstanta friktion en scarf av bomull, ull eller linne kan orsaka.

Med andra ord tar sidenmaterialet väl hand om huden runt din hals och på dina axlar. I tillägg innehåller sidenmaterialet naturliga fetter som skyddar huden från uttorkning. Hud-återfuktning integrerat i ditt prydnadsplagg med andra ord. Så nu du kan gå på fest med en snygg outfit och samtidigt genomföra en skönhetsbehandling för huden!

Något annat som är fantastiskt med sidenmaterialet är att det fungerar som naturens egna funktionsplagg. Siden har förmåga att värma när det blir kallt och kyla ner när det blir varmt. Perfekt för en sjal, eller hur? Om det är kallt och dragigt på minglet värmer sidensjalen över axlarna. Om det är hett och soligt på stranden kyler sidensjalen ner axlarna som du kanske har lust att dölja medan picknicken förtärs eller liknande.

En sidenscarf kan vara lika behjälplig. Knuten runt halsen kan den antingen ge det lilla extra värmeskyddet som behövs i konserthallen eller den lilla extra avkylningen som krävs på ett fullproppat dansgolv. Dessutom är sidentyget i din sidenscarf snäll mot huden på halsen, återfuktar den och lämnar den utan minsta friktion.

Yebo Designs sidensjalar har kombinerats med sidenliknande funktionsmaterialet modal. Modal är överlägset vanligare material så som bomull. Modal skapar en len och mjuk känsla samt bevarar färger trots tvättar överlägset bättre än andra tyger. Dessutom är modal miljövänligt jämfört med bomull och andra vanligare material. Det behöver 10 till 20 gånger mindre vatten i sin produktion än bomull, vilket gör en stor skillnad för miljön. Dessutom kräver produktionen av modal mycket mindre landarea per producerad ton än bomull gör. Detta tillsammans gör en skillnad.

Mixen modal och siden passar perfekt till sjalar och har bland annat använts av designern Alexander McQueen när han har tillverkat sina ultramjuka sjalar.

Kan ett klädesplagg vara både en scarf och en sjal?

Även om Yebo Designs sidensjalar är lika stora som just sjalar kan de med fördel knytas som en scarf och användas på samma sätt som en scarf. På så vis kan du variera ditt klädesplagg i siden utifrån humör och outfit. En sidensjal till den formella balen och en sidenscarf till den hippa middagen. Från samma plagg!

Större sidensjalar - mer plats till fantastisk konst

Storleken på sidensjalarna och sidenscarfarna tillåter Yebo Designs samarbetspartner Wanderland Collective’s konstnärer att lämna sitt avtryck på prydnasplagget du ska bära. Varje sidensjal är prydd med ett konstverk från konstnärernas själ och hjärta. Till exempel har Nicole Levenberg skapat “Aureum Tanglewood” - en sidenscarf som sprudlar av inspiration från naturen - den som Nicole inte vill ändra på. Hon uppfinner inte hjulet i gen, utan låter sin konst vara som den högsta konsten själv, den som finns runt omkring oss i naturen. Att bära Levenbergs sidenscarf kan kännas som att vandra i en luftig och frisk skog, med det återfuktande lövverket lika uppfriskande som sidenmaterialets återfuktande funktioner.

Styla rätt - så bär du din sidensjal på bästa sätt

Våra sjalar bär alla ett magiskt konstverk och sprakande färger. Vi rekommenderar därmed att låta sjalen stjäla showen lite när du planerar din outfit. Monokroma och enhetliga färger på din klänning eller på skjortan med jeans kommer lyfta fram din sidensjal. Den stylingen kan vara ett sätt att dra ögonen till det sydafrikanska konstverk som vilar över din axlar eller runt din hals.

Om du stylar dig själv på detta sätt visar du att du har den modekännedom som erkänner att accessoarerna är vad som skapar hela outfiten. En lyxig och bekväm accessoar är redan på god väg att skapa en lyxig outfit. Är det dessutom en accessoar i lyxig och bekväm siden som kommunicerar en konstnärs historia och passion har du verkligen lyft din outfit till nästa nivå.

En personlig sidensjal - räddaren i nöden

Så ta en enkel klänning och förhöj den med en sidensjal. Eller ta ett par vardagliga jeans och en monokrom skjorta som du piffar upp med en konstprydd sidenscarf. Visst kan det vara skönt att ha ett säkert kort i garderoben - de där dagarna när: “JAG HITTAR INGENTING ATT HA PÅ MIG” ekar över grannskapet - ja, då väntar sidensjalen där och gör den allra tråkigaste outfit full av liv. Just vilken sidensjal är rätt för dig då? Låt oss ta en titt på sortimentets olika sjal-personligheter och se om du kan matcha någon av dem med just din personlighet och dina värderingar:

Lucy Jane Turpin plommonfärgad modal- och sidenscarf: Lucy använder fingrarna och tänker på minnen när hon skapar sin konst. Det här är sjalen för den intuitiva, den som låter minnen vara inkapslade abstrakta erfarenheter som framtida beslut får baseras på.

Aureum Leopard modal- och sidenscarf: Den här vilda skapelsen påminner om naturens egna mönster och dess mångfald i utformning. Du kan aldrig hitta ett leopardmönster på pricken likt ett annat. Den här sjalen bär du för att representera din egen unikhet.

Oceanum Moss modal- och sidenscarf: Nicole Levenberg fortsätter att kombinera naturens färger, former och uttryck på nya sätt. Det blir till lugnande sjalar som påminner om skog och öppna fält. Den här sjalen är för dig som känner dig lika levande och mystisk som den djupaste skogen, men som också, precis som skogen, ger ett lugnt och stillsamt första intryck.

Lucy Jane Turpin Stormy Sky modal- och sidenscarf: När du vill ge ett kraftfullare intryck, när du vill ta plats på samma sätt som en stormig himmel aldrig går obemärkt förbi - då ska du bära Lucy’s sidensjal “Stormy Sky”. En explosion av himlens färger och alla de minnen den framkallar fångade genom en konstnärs känsliga fingertoppar.

Aureum Tanglewood modal- och sidenscarf: Precis som nämnt ovan vill inte Nicole Levenberg uppfinna hjulet igen. Skönheten finns runt omkring oss, i den natur vi alla får ta del av. För dig som vill peka på och observera skönheten i världen runt omkring dig passar denna sidenscarf perfekt.

Zhi Zulu Matriarch modal- och sidenscarf: Jag tror du förstår det av namnet - den här sjalen är för powerkvinnan, hon som inte backar, hon som inte låter sig nedvärderas av patriarkatet. Bland konstnärens Zhi Zulu’s Zulu-rötter talades det inte om patriarker - matriarker var de som bestämde och respekterades högst av alla. Om du är en kvinna som tycker att framtiden är för viktig för att överlåtas till män så har du hittat din sjal här.

Till sist - sjal eller scarf spelar inte så stor roll

Du kan alltså införskaffa en sidensjal som också kan vara en sidenscarf. Det spelar inte så stor roll här vad skillnaden är. Du kan bära plagget anpassat till humör och tillfälle. Viktigast är att du hittar en sjal som tar hand om din dyrbara hud, låter dig vara bekväm både på festen och på stranden och som på något sätt talar till din personlighet. Lyft upp vilken som helst outfit med en av Yebo Designs sidensjalar!

Konsten att hitta den perfekta presenten (sötvattenspärlor + örhängen = the perfect match)

Du står mitt på vardagsrumsgolvet. Svag musik från den bärbara högtalaren, sorl från dina vänner och familjemedlemmar runt omkring dig. Det är din födelsedag och presentutdelningen har börjat. Du har redan öppnat några presentkort från tjejgänget, redan plockat ut sedlar ur kuvertet från mamma. Nu har du bara en liten present kvar. Den från din allra närmsta vän, hon som känner dig utan och innan, hon vars meningar du fyller ut och vice versa, hon som har sett dig gråta flest gånger av alla som finns i rummet.

Du packar upp det omsorgsfullt inlindade paketet med interna skämt på kortet och plockar ut två skimrande färgglada örhängen med sötvattenspärlor. Självklart vet hon, din bästa kompis, exakt vilken accessoar som kan matcha till majoriteten av just dina outfits. Självklart har hon hittat örhängen att bära som speglar just din personlighet, din själ om man så vill. Du känner tyngden av de lätta örhängena, tyngden av en present från någon som känner dig. Du tar på dig örhängena med en gång.

Presenter med mening

Ett par örhängen i present är inte bara ett par örhängen i present. Örhängen ger dig som letar efter den perfekta presenten möjlighet att välja bland en stor variation av färger, stilar, former, texturer, tillverkare, och så vidare. Örhängen ger möjlighet till en detaljrikedom och precision som verkligen gör att du kan pricka rätt.

Dessutom har örhängen en central plats i smyckeskatalogen då det är de som ramar in ansiktet. Det en kvinna pryder sina öron med kan vara något av det mest personliga hon bär. Så att lägga extra krut på att välja ut de perfekta örhängena till just precis din bästa väninna är ett välvalt sätt att visa att du bryr dig om henne.

Örhängen med budskap

Det som träffar ännu djupare än precision vad gäller färger och form, är vilket budskap örhängena förmedlar. Varje örhänge som ges bort har på ett eller annat sätt en historia. Började örhänget sin resa på ett rullande band eller formades det av två varsamma händer? Fick personen som formade örhängena, antingen genom att styra ett rullband på en fabrik eller genom att böja silver med en tång och trä på sötvattenspärlor med fingrarna, en värdig lön för sin kreativitet och sitt precisa arbete?

De nickelsäkra örhängen från Usizo Africa som görs antingen av silver eller guld och med äkta pärlor försörjer tre skaparglada kvinnor samt deras familjer. Låt mig berätta om dem.

Thenjiwe skapar örhängen för att hon älskar det

Några örhängen kommer från Thenjiwe som nästan har gjort skapandet av silver- och guldörhängen till ett familjeföretag. Både Thenjiwes make och deras två barn hjälper Thenjiwe med att designa och forma örhängena. Thenjiwe jobbar hårt men är glad för att kunna göra arbetet hemifrån så att hon slipper förlora tid med familjen på en massa restid. Hon är också glad för att kunna ta hand om barnen samtidigt som hon jobbar och tjänar in pengar mellan blöjbytena.

Cynthia och syrran försörjer hela hushållet

Vidare träffar vi Cynthia som även hon har involverat familjen, närmare bestämt sin syster, i att tillverka våra populära örhängen med sötvattenspärlor. Hon och systern försörjer sex andra vuxna samt två barn med inkomsterna från arbetet. Är Cynthia en hemmaproduktionist? Ja, även hon älskar möjligheten att jobba medans en gryta puttrar på spisen. Med det sagt ser hon alltid fram emot de veckovisa träffarna på Usizo Head Quarters (HQ), där alla som tillverkar örhängen åt Usizo Africa möts, lämnar sina örhängen och får nytt material. Kollegor gör jobbet ännu bättre, och Cynthia beskriver vecko-träffarna som dagar fyllda med skratt, skämt och inspiration till en ny arbetsvecka.

Lindiwe och skaran av superwomen

Sist men inte minst, Lindiwe pärlar örhängen med två barn och fyra vuxna i hushållet. Hon försörjer dem alla genom sin lön. En superwoman som man brukar kalla det. Jag tror kärleken till smycket driver de här kvinnorna. De är perfektionister som vill skapa med sina sinnen och händer. Tänka ut designer, lyssna till kundernas önskemål och utföra hantverket med precision.

Och vad resulterar det i? Örhängen med detaljrikedom och klass, möjlighet att hitta det perfekta örhänget till den perfekta personen. Färgglada örhängen till en färgglad och sprudlande person. Neutrala sötvattenspärlor i örhängen till damen som gillar elegans. Och gemensamt för dem alla: örhängen som bär en positiv anda, en anda av att tro att varje individ kan lyckas som får en chans. En anda av att veta att kvinnor kan erövra sin del av ekonomin - i Sydafrika som i vilket som helst annat land. En anda av att varje person är viktig och förtjänar en hygglig arbetsmiljö.

En säker present

Presenten du ger bort är nickelfria örhängen förstås. Fördelen med nickelfria örhängen till din vän, partner, mamma, moster eller dotter är att du försäkrar dig om att din present inte kommer ge några utslag eller skapa svarta fläckar runt hålet på örsnibben. Nickelallergi är mycket vanligt och även något man kan utveckla över tid, om man använder för mycket örhängen med nickel i.

Att låta garanterat nickelfria naturliga material som silver eller guld pryda öronen är det säkraste för hälsan och välmåendet. Ge bara det bästa i present.

Fyra tips för ge bort det perfekta paret örhängen i present

Vad ska du då tänka på när du väljer ut ett örhänge i present? Här har jag samlat några tips som kan vara bra att ha med sig för att inte gå vilse i smyckesdjungeln.

  • Guld eller silver? Titta på vilka smycken personen redan använder. Oftast är det antingen guld eller silver som gäller, man vill ogärna blanda.
  • Har personen ett armbandsur som ofta pryder handleden? Titta efter något som matchar detta, då klockan troligtvis inte är något personen tar av sig.
  • Begrunda personens klädsel. En accessoar, så som ett skimrande örhänge, är pricken över i:et till vilken outfit som helst. Vill du ge personen något som adderar “bling” till helheten? Eller vill du låta din present smälta in i det personen redan klär sig i?
  • Lägg märke till småsaker personen gillar. Notera gärna i telefonen eller liknande. Var kreativ. Det kan vara maträtter, idrottslag, länder, städer, aktiviteter, och så vidare. Du kan sedan göra små referenser till personens preferenser i örhänget du köper. Hejar personen på Manchester City i fotboll till exempel? Matcha intresset genom att köpa Duo Teardrop Örhängen Elfenben vars färger liknar City’s matchtröjor.

Nästa gång är det du som står bland vännerna och hon, din bästa vän, som står där mitt på sitt vardagsrumsgolv och öppnar sina paket. Låt henne få något riktigt speciellt. Låt henne få se att du bryr dig om just precis henne.

Historien bakom Yebo Design

Jag har inte träffat en enda person som åker på semester till Sydafrika och inte blir förälskad i landet. Vädret, naturen, djuren, människorna, maten och inte minst vinet. Att det kostar en dryg hundralapp för en god oxfilé och ett suveränt glas rött på en fin restaurang skadar ju inte heller! Ja, Sydafrika är rena paradiset för en turist, men livet för människorna som bor därnere är en annan historia. Tänk, 60 miljoner människor med en arbetslöshet på 30%. Det finns inget säkerhetsnät som här i Sverige - glöm bidrag, a-kassa, VAB, gratis skola och nästintill gratis sjukvård. För att leva på Sveriges lägsta nivå behöver man lägga tusentals kronor varje månad på Medical Aid (försäkring för sjukvård), skolavgifter + skoluniform och böcker på det. Något som vi svenskar inte riktigt kan förhålla oss till är kostnaden för säkerhet mot inbrott - och nej, ett Verisure typ larm räcker inte. Livet är tufft för en vanlig Sydafrikan.

Nödvändighet har lett till ett fantastiskt entreprenörskap bland människorna. Överallt hittar man personer som skapar och försöker hitta sätt att leva och överleva. Detta entreprenörskap har nog alltid funnits i mig också. Min farfar hade eget företag, min pappa hade eget företag... och nu har jag också eget.

Jag är född och uppvuxen i Sydafrika. Mamma är svenska och jag flyttade till Sverige när jag var tonåring. I alla år har jag drömt om att starta eget och importera unika och vackra produkter och samtidigt stödja entreprenörer och små företag i Sydafrika.

Fast forward till 2019, samma år jag skulle fylla 40, och jag började tänka ”vad ska jag göra med mitt liv?” Jag vill göra skillnad, jag vill jobba med något meningsfullt och känna mig inspirerad, jag vill brinna för det jag gör. Come on, Julia, get out of your comfort zone and just do it!

Det var en magisk stund när jag hittade My Bro Tie, ett litet företag som startades av en mamma som ville livnära sig på det hon kunde bäst – sy. Hon sydde flugor som hon sålde på loppisar. Hennes son studerade Brand Management och med hans hjälp föddes My Bro Tie. Numera är det Louisa och hennes två väninnor som syr flugor på en gammal hederlig Frick symaskin som arbetat outtröttligt i trettio år. Varje fluga tar ca 1 1/2 timme att sy och alla flugor tillverkas i begränsad upplaga om högst tjugo flugor. Vissa flugor är även upcycled. Klassiska slipsar och även designerslipsar inhandlas i second hand-butiker för att sys om till en enda exklusiv fluga. Pricken över i:et är My Bro Tie´s askar som har insidan gjord av gamla tidningstryck och kartor och ingen är den andra lik. Kartongerna monteras, tejpas och stämplas för hand. Den färdiga produkten är som ett konstverk som ger ett intryck av old school charm.

My Bro Tie var början till YEBO DESIGN, min resa som egenföretagare och ett arbete som ger mig mening! Jag började leta efter produkter för kvinnor, tillverkade av kvinnor, vackra konstverk att klä sig i och bära. Wanderland Collective, Usizo Africa and Rona Jessie kom en kort tid senare, även de med fantastiska människor bakom sina unika produkter. Kvinnor i Sydafrika designar och arbetar med sina händer för att tillverka fantastiskt kreativa kuddar, sjalar, twillys, väskor och örhängen. Alla dessa produkter är för dig som vill handla med omtanke. Varför skulle vi vilja köpa från multinationella företag när man kan gynna den mindre företagaren? Vi kan alla välja att medvetet handla produkter som gör riktig skillnad i någons liv. När du köper en produkt från Yebo Design hjälper du en kvinna i Sydafrika att försörja sin familj. Yebo Design är inte en charity. Jag bygger och planerar för långvariga samarbeten och business-idéen måste var livskraftig och fungera för att jag ska kunna göra en skillnad.

Jag älskar denna resa och jag älskar alla mina produkter och människorna som jag samarbetar med. Jag kan lova fler spännande och unika varumärken i framtiden!

Tack till alla er som stödjer mitt lilla företag!

Julia